ДПРЧ-42

Меню сайта
Форма входа
Категории раздела
Мои статьи [6]
Поиск
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 40
Друзья сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz
  • Статистика

    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0
    Приветствую Вас, Гость · RSS 02.05.2024, 10:52

    Главная » Статьи » Мои статьи

    УВАГА, ГРИБИ

    Причиною важких чи смертельних отруєнь людей є понад 800 видів грибів і дикорослих рослин. Отрутними прийнято вважати ті гриби, що виробляють фітотоксини (токсичні речовини), здатні навіть у незначних кількостях викликати смерть чи ураження організму людини. Отруєння обумовлені не тільки отрутними грибами, що містять токсичні алкалоїди, але й умовно їстівними, при порушенні правил їхньої кулінарної обробки.

         Крім того, плодові тіла всіх їстівних грибів належать до важко перетравлюваних продуктів, оскільки в складі грибної клітковини міститься хітиноподібний міцетин. Тому вживання значної кількості будь-яких їстівних грибів призводить до порушення роботи травного тракту і печінки. Потрапляючи в організм, гриби підсилюють процеси секреції та всмоктування, отже, внаслідок вживання суміші їстівних і отрутних грибів, токсичні ефекти останніх розвиваються значно швидше.

         При отруєнні будь-якими видами грибів починаються шлунково-кишкові розлади різного ступеню проявів (нудота, блювота. біль в животі, пронос)     та інтоксикації (погіршання стану, слабкість, розбитість). Настає сильне блювання, пронос. В більш тяжких випадках при прогресуванні симптомів організм зневоднюється, настає нестерпна спрага, синіють губи, нігті, холонуть руки й ноги, виникають судоми, згущується кров, кров’яний тиск падає, настає печінкова та ниркова недостатність. Стан потерпілого різко погіршується. Розвиток такої клініки після вживання грибів вже дозволяє припустити отруєння.

    Гриби смертельно отруйні

    Бліда поганка (мухомор зелений): колір пластинок білий, м’якуша – білий, при розрізуванні на повітрі не змінюється,  спорової маси – білий. Ніжка з кільцем, до основи поступово потовщується, основа з великою бульбою, білою піхвою.

    Опеньок  сірчано-жовтий, несправжній: колір пластинок сірчано-жовтий, згодом зеленкувато-коричневий, м’якуша – сірчано-жовтий, спорової маси – коричневий. Ніжка з кільцем.

    Волоконниця Патуйяра, плютка: колір пластинок рожевий, з часом коричнюватий, м’якуша – білий, згодом жовтуватий, на повітрі не змінюється, спорової маси – коричневий. Ніжка без кільця.   

    Гриби дуже отруйні

    Мухомор білий, мухомор червоний, мухомор пантерний.            

        Гриби просто отруйні

    Опеньок цегляно-червоний, несправжній: колір пластинок сірий, з часом бурувато-зеленкуватий, м’якуша – сіро-жовтий, спорової маси – коричневий. Ніжка з кільцем.

    Печериця рудіюча: колір пластинок рожевий, з часом коричневий, м’якуша – білий, при розрізуванні на повітрі ніжка біля основи жовтіє, неприємний запах карболової кислоти, колір спорової маси – коричневий. Ніжка з кільцем, до основи потовщується, іноді основа з бульбою.

    Ці види отруйних грибів поширені по всій території України.

    Класифікація отрутних грибів за швидкістю токсичної дії:

    -          гриби повільної токсичної дії (перші симптоми отруєння з’являються через 6-48 годин) – бліда поганка, мухомори смердючий і білий, лепіота цегляна і коричнево-червона, стручок звичайний, зморшки, павутинник оранжево-рудий;

    -          гриби швидкої токсичної дії (перші ознаки отруєння з’являються через 20-30 хвилин) – печериці жовтошкірі, рядовка біло-коричнева і згубна, вовнянка рожева, молочник сіро-рожевий.

    Основні правила, яких необхідно дотримуватися при збиранні та приготуванні грибів:

    §         збирати гриби треба тільки під контролем досвідчених грибників;

    §         гриби, в яких ви сумніваєтесь, ніколи не кладіть до кошика;

    §         якщо ви знайшли їстівні гриби, а поруч з ними ростуть отруйні або невідомі вам, не збирайте ці гриби (можлива їх мутація чи запилення отруйними спорами);

    §         вдома ще раз перегляньте всі зібрані гриби. Якщо помітите отруйний або невідомий вам гриб – одразу ж викиньте його;

    §         зібрані гриби  необхідно добре промити – не менше трьох разів, аби добре відмити весь бруд. І в цей же день приготувати гриби, тобто відварити або посмажити чи законсервувати;

    §         варити всі гриби треба, як мінімум у двох водах. Не стільки важливий час варіння, скільки кількість зміненої води;

    §         при консервуванні грибів використовуйте оцет, щоб не допустити інших харчових отруєнь, приміром ботулізму, який характерний для всіх загерметизованих консервів;

    §         при вживанні грибів чи страв з них, намагайтеся спочатку з’їсти їх небагато, а дітям зовсім не давайте, і якщо за ніч чи день ніяких неприємних симптомів не виникло – тоді вживайте гриби далі;

    якщо ви відчули себе погано – перш за все викличте „швидку допомогу” (у разі потреби - заходи серцево-легеневої реанімації); промийте шлунок великою кількістю води; пийте дрібними ковтками холодну солону воду  - це послабить нудоту й блювання; пийте холодний міцний чай або каву, мед та молоко; ні в якому разі не вживайте алкоголь, який прискорює і полегшує всмоктування отрути. Ніякого самолікування!
    Категория: Мои статьи | Добавил: sgpch15 (24.07.2009)
    Просмотров: 2460 | Комментарии: 2 | Рейтинг: 5.0/1 |
    Всего комментариев: 1
    1 OIGhqUj  
    0
    17, 2105 2116 1999 <a href=https://cialiss.makeup>where to buy cialis cheap</a> Milan wNdtKImvpENFcPzhUza 6 19 2022

    Имя *:
    Email *:
    Код *:
    Copyright MyCorp © 2024
    Бесплатный конструктор сайтов - uCoz