ДПРЧ-42

Меню сайта
Форма входа
Поиск
Календарь
«  Январь 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архив записей
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 40
Друзья сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz
  • Статистика

    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0
    Приветствую Вас, Гость · RSS 27.04.2024, 19:53

    Главная » 2016 » Январь » 21 » Обережно-тонкий лід!
    Обережно-тонкий лід!
    10:09

    Серед багатьох рибалок (неофіційно) початком зимового підлідного сезону прийнято вважати момент, коли товщина шару льоду досягне 5 см. Лід такої товщини вже, практично, може витримати людину, але поспішати не слід. Без особливого страху можна виходити на лід тільки тоді, коли його товщина сягне 10-12 см. Однак, навіть у такому випадку, рухатися по кризі слід дуже обережно, постійно перевіряючи її міцність та по натоптаних до вас стежках.  Не усі водойми замерзають одночасно. Спочатку замерзають неглибокі, захищені від вітру ставки, закриті від вітру затоки водоймищ та річок, верхів’я невеликих тиховодних річок. Пам’ятайте, у відкритих місцях водойм лід завжди тонший, навіть, якщо при льодоставі не було вітру.

    Найбільш безпечним вважається прозорий лід зеленуватого або синюватого відтінку, при температурі повітря нижче 0°С. Щоб витримати вагу однієї людини, він повинен бути товщиною не менше 7 см, а декількох – 15 см. Виходити на водойму вкрай небезпечно, якщо лід має білий чи сірий колір або на вулиці температура повітря вище 0°С.

    Особливо в тих місцях, де б’ють джерела, швидка течія або струмок впадає у річку, поблизу очерету, кущів, місцях із товстим прошарком снігу. Обов’язково, візьміть із собою палицю, для того, щоб перевіряти міцність льоду. Ні в якому разі не перевіряйте лід ударом ноги. Вкрай небезпечно переходити замерзлу водойму у нічний час.

    Головне управління ДСНС України у Київській області, нагадує, що зимова ловля риби потребує особливо суворого дотримання правил поводження, а саме:

    • не пробивайте багато лунок в одному місці (одна біля одної);
    • на одному місці не збирайтеся великими групами;
    • не пробивайте лунки на переправах;
    • не ловіть рибу занадто далеко від берега та поблизу вимоїн, як би не клювала там риба;
    • завжди майте під рукою міцну мотузку 15-20 м із петлею на одному кінці та вантажем вагою 400-500 г на іншому;
    • перші кроки треба робити не відриваючи ноги від льоду, при переході по льоду необхідно йти один за одним на відстані 5-6 метрів та бути готовим надати необхідну допомогу людині, яка йде попереду;
    • слід особливо обережно спускатися з берега, тому що лід може не щільно з’єднуватися із сушею, можливі тріщини, під льодом може бути повітря;
    • категорично забороняється вживати до та під час відпочинку на льоду алкогольні напої чи інші наркотичні або психотропні речовини.

     

    Що робити, якщо ви провалилися у крижану воду.

     

    Якщо крига під вами проломилася, розставте руки в сторони по краю льоду, щоб утриматися на поверхні і не піти під лід, і кличте на допомогу. Намагайтеся зберігати спокій, не борсайтеся у воді.

    Намагайтеся не обламувати лід, без різких рухів вибирайтеся на його поверхню, наповзаючи грудьми і по черзі витягаючи ноги. Головне — пристосовувати своє тіло для того, щоб воно займало найбільшу площу опори.

    Вибравшись із льодового полону, відкотіться, а потім повзіть у той бік, звідки ви прийшли і де міцність льоду, таким чином, перевірена. Незважаючи на те, що ви змокли і холод штовхає вас побігти і зігрітися, будьте обережні до самого берега, а там не зупиняйтеся, поки не опинитеся в теплі.

    Якщо під лід потрапила дитина, накажіть їй розпластати руки на льоду та працювати ногами для того, щоб утриматися на поверхні Все вирішує час: льодяна вода дуже швидко викликає переохолодження організму.

     

    Надаючи допомогу, слід дотримуватися таких правил:

     

    • не можна підбігати до людини, яка потрапила у воду;
    • підкладіть під себе лижі, дошку, фанеру (це збільшить площу опори) і повзіть на них;
    • наближайтесь до ополонки тільки повзком, широко розставляючи при цьому руки. До самого краю ополонки не підповзайте, інакше у воді опиняться вже двоє;
    • ремені, шарфи, дошка, жердина, санки або лижі допоможуть врятувати людину;
    • кидати пов'язані ремені, шарфи або дошки треба за 3-4 м.

    Якщо ви не один, тоді, узявши один одного за ноги, лягайте на лід ланцюжком і рухайтеся до місця пролому. Дійте рішуче і швидко — постраждалий швидко мерзне у крижаній воді, мокрий одяг тягне його донизу.

    Подавши постраждалому підручний засіб порятунку, витягайте його на лід і повзіть із небезпечної зони.

     

    Перша допомога при обмороженні та переохолодженні.

     

    Перш за все, необхідно припинити вплив холоду. Потім потрібно зігріти потерпілого, доставивши його в тепле приміщення. З людини знімається одяг та взуття. У важких випадках необхідно викликати лікаря. При обмороженні I ступеня (відчуття печіння, поколювання, а потім і оніміння ураженої ділянки шкіри) постраждалі ділянки потрібно розтирати руками або шерстяною тканиною до почервоніння. Накладається ватно-марлева пов'язка.

    При більш складному обмороженні (II-IV ступенів) не можна розтирати або масажувати шкіру. Потрібно накласти теплоізоляційну пов'язку на уражену поверхню.

    Уражену кінцівку треба зафіксувати за допомогою підручних засобів, накладаючи їх поверх пов'язки. Потерпілим дають гаряче пиття, гарячу їжу. Слід також дати невелику кількість алкоголю, за таблетці аспірину, анальгіну, по 2 таблетки "Но-шпа" і папаверину. Лікарі не радять розтирати потерпілого снігом. При цьому можна пошкодити тендітні судини, а також занести інфекцію.

    Не можна обігрівати пошкоджені ділянки над вогнем, а також за допомогою грілки або гарячої води. Не можна втирати масла, жир або спирт при глибокому обмороженні.

    При загальному охолодженні легкого ступеня постраждалого потрібно зігріти в теплій ванні з початковою температурою води 24°С, потім температура води підвищується.

    Служба порятунку Київщини наголошує на необхідності суворого дотримання правил поведінки на льоду. На вигляд мирна стихія може спричинити непоправне лихо. Шлях, скорочений через річку, або декілька спійманих рибин ніколи не замінять вам здоров’я та життя. 

    Просмотров: 307 | Добавил: sgpch15 | Рейтинг: 0.0/0 |
    Всего комментариев: 0
    Имя *:
    Email *:
    Код *:
    Copyright MyCorp © 2024
    Бесплатный конструктор сайтов - uCoz